Werkgevers erkennen skillspaspoorten vaak niet Lopend
Leerpunt

Werkgevers erkennen skillspaspoorten vaak niet

De 7 stappen van verduurzaming: arbeidsmarkt & onderwijs Thema: Meer technici

Omschrijving

Meerdere partijen ontwikkelen skillspaspoorten - digitale tools waarmee de vaardigheden van vakmensen kunnen worden bijgehouden.

Door de wildgroei aan verschillende paspoorten erkennen veel organisaties deze echter niet. Het gevolg is dat ze geen duidelijk beeld krijgen van de technische kennis en vaardigheden van (potentiƫle) werknemers.

Dit maakt het lastig om passende opleidingen aan te bieden om eventuele kennisgaps te dichten.

Oplossingsrichting

Door skillspaspoorten binnen de bouwsector samen te voegen, wordt het voor werkgevers makkelijker om vaardigheden te (h)erkennen en voor werknemers eenvoudiger om te switchen tussen branches.

Status

Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland hebben een gezamenlijke visie op het werken met skills uitgewerkt en de benodigde skills voor verschillende werksporen vastgesteld.

In de eerste helft van 2024 wordt een pilot gestart om deze vaardigheden vast te leggen in een Digitaal Skills Paspoort (DSP).

Het uiteindelijke doel is om zij-instomers op basis van hun skills aan te nemen en hen een op maat gemaakt opleidingsaanbod te bieden. Het DSP helpt daarbij om hun vaardigheden en opleidingen inzichtelijk te maken.

Zeb Bergsma

Zeb Bergsma

Themahouder

Nieuws

Er zijn geen nieuwsberichten gevonden.

Mijlpalen

We benoemen belangrijke mijlpalen die zijn behaald met dit leerpunt om inzicht te geven in de voortgang en successen. Door deze momenten te markeren, maken we duidelijk welke stappen zijn gezet en wat er al is bereikt.

Er zijn geen mijlpalen gevonden.