In het afgelopen anderhalf jaar hebben we maar liefst 21 (!) Webbers aan je voor mogen stellen. We hopen dat je ondertussen begrijpt hoe belangrijk hun rol kan zijn bij het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving.
Maar wist je dat onze themahouders bij Mensen Maken de Transitie ook allen op hun eigen manier ‘webberen’? Wij stellen hen daarom ook graag nog even aan je voor. Deze week is Henry Kasper aan het woord.
1. Webbers spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hoe doe jij dat in jouw werk en als Webber?
Als themahouder bij MMT ben ik altijd op zoek naar manieren om meer werk te kunnen doen met de mensen die beschikbaar zijn. Door slimmer te werken en volop in te zetten op technologische innovaties kunnen we veel meer gedaan krijgen! Ik doe dat onder andere binnen Team Duurzaam Installeren (TDI) en de Isolatiecoalitie.
TDI is een samenwerking van negen installatiebedrijven, MMT, KIWA en TNO die de ambitie hebben uitgesproken om samen 100.000 (hybride) warmtepompen per jaar te installeren. Om daar te komen zijn we nu samen aan het innoveren en processen aan het versnellen. Zo ben ik zelf bezig met de halvering van de installatietijd van de (hybride) warmtepomp.
Met de Isolatiecoalitie zijn we naarstig op zoek naar oplossingen om natuurinclusief isoleren eenvoudiger te maken voor bedrijven. Want we willen de vleermuis beschermen, maar ook de bestaande huizenvoorraad isoleren. Die ambities staan nu op gespannen voet. Gelukkig werken bedrijfsleven, overheid en natuurorganisaties goed samen om oplossingen te ontwikkelen.
Samenwerking is bij beide organisaties het sleutelwoord!
2. Als Webber sta je in de praktijk van de transitieopgave. Wat denk jij dat er opgelost moet worden om tot versnelling te komen en met welke partijen werk je daaraan?
We kunnen inmiddels heel goed huizen isoleren, warmtepompen installeren, elektratranetten verzwaren en zonnepanelen en windmolens plaatsen. De techniek is er en die is van goede kwaliteit. Het kost alleen allemaal teveel tijd – en die tijd hebben we niet meer.
We moeten dus bruikbare innovaties voor de versnelling ontwikkelen. Dat lukt het beste als je innovatietrajecten opzet waarin je intensief samenwerkt met de bedrijven die de energietransitie uitvoeren. De grootste uitdaging daarbij is om productiebedrijven aan het innoveren te krijgen. Ze willen wel en hebben vaak de beste ideeën, maar het ontbreekt aan tijd omdat ze gericht zijn op de uitvoering – waar tenslotte het geld wordt verdiend. Mijn rol ligt in het verbinden van kennisorganisaties en uitvoerende partijen, en het op gang houden van die samenwerkingen.
3. Wat is het mooiste resultaat wat je afgelopen maanden bereikt hebt? Hoe heb je dat gedaan?
We hebben met TDI vorig jaar hard gewerkt om de belangrijkste obstakels voor het verkorten van de installatietijd en het verhogen van de installatiekwaliteit in beeld te krijgen. Die hebben we half december in een webinar gepresenteerd aan de fabrikanten van warmtepompen als de ‘tien functionele wensen van installateurs’. Denk aan zaken als het standaardiseren van aansluitingen, standaard protocollen voor inbedrijfstelling en prestaties van warmtepompen bij suboptimale condities (bijvoorbeeld koud weer). Maar ook wensen over afvalreductie en de herbruikbaarheid van onderdelen kwamen aan bod. Zaken die de installateurs graag samen met de fabrikanten willen oppakken. Samenwerken dus, want alleen zo kom je verder.
4. Als Webber ken je ook andere Webbers. Wie inspireert jou en waarom?
Ik heb geluk dat ik bijna dagelijks met mensen samenwerk die me inspireren. Doeners maar ook mensen die groot durven te dromen – beide heb je nodig in de transitie. Het liefst zou ik dan ook een flinke lijst aanleveren maar als ik echt één iemand moet kiezen, dan ga ik voor Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy.
Hij is iemand die het lef heeft om voor de grote vraagstukken van de energietransitie antwoorden te zoeken met de uitvoeringspartijen samen. Want een project opzetten en netjes alle processen doorlopen met kennisorganisaties is één ding. Het wordt pas echt spannend als je ook de uitvoerende partijen betrekt. De standaardfasering van je projectplan kun je dan wellicht op je buik schrijven maar als je de praktijk ‘vast kan pakken’ ga je wel echt versnellen.
Robert Jan steekt daar regelmatig z’n nek voor uit. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van TDI en is nu bezig met de opzet van en soortgelijk project voor lagetemperatuurwarmtenetten. Projecten die echt de ambitie hebben om met uitvoeringsvraagstukken aan de slag te gaan. Daar moeten we er veel meer van hebben.
Ben je nieuwsgierig naar het Webbernetwerk? Neem dan contact op met Serena.