• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 10 okt 2023

Webber van de Week #16

Josee van Linschoten (en haar team)

Wist jij dat Webbers een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Doordat deze professionals een overkoepelende lange-termijn visie hebben, zien zij kansen en lopen ze vaak als eerste tegen uitdagingen aan.

Wij stellen een aantal Webbers aan jullie voor. Aan de hand van een viertal vaste vragen zetten we hen en hun belangrijk rol in het zonnetje. Deze week is Josee van Linschoten (en haar team) van WijkEnergieWerkt aan het woord!

1. Webbers spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hoe doe jij dat in jouw werk en als Webber?

Met WijkEnergieWerkt strijden wij voor een rechtvaardige en inclusieve energietransitie. Allereerst door (sociale) huurders mee te nemen in wat er mogelijk is om op energie(kosten) te besparen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de woning door met de woningcorporatie in gesprek te gaan. Met lokale mensen die op zoek zijn naar (ander) werk helpen we met kleine energiebesparende maatregelen. Zo kunnen deze ‘energieklussers’ bijdragen aan het bestrijden van energiearmoede en klimaatverandering. Daarnaast biedt dit werk een goede opstap naar een duurzame carrière. Energieklussers kunnen doorstromen naar een opleiding tot monteur of isoleerder, om later bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan.

Bij WijkEnergieWerkt werken we met een aantal basisprincipes. Bijvoorbeeld, ‘als je werkt betalen we je’. Er wordt in mijn ogen veel teveel werk gedaan door vrijwilligers. Hierdoor maken we weinig snelheid omdat we afhankelijk zijn van vrijwillige inzet. Daarbij sluiten we mensen buiten die wel graag mee willen doen, maar dat niet gratis kunnen, omdat ze een inkomen nodig hebben.

Een ander principe is ‘iedereen is gelijk en iedereen doet mee’. Dat wil zeggen dat iedereen hetzelfde verdient, ongeacht leeftijd of opleidingsniveau en dat we niet vragen naar een cv of achtergrond. In een kennismakingsgesprek bespreken we het werk en leren we elkaar kennen en als dat goed voelt dan kun je aan het werk.

2. Als Webber sta je in de praktijk van de transitieopgave. Wat denk jij dat er opgelost moet worden om tot versnelling te komen en met welke partijen werk je daaraan?

We moeten beseffen dat we nog steeds de sociale kloof tussen mensen vergroten. Daarmee maken we het een hele grote groep heel moeilijk om mee te gaan in de energietransitie of bestrijding van klimaatverandering.
Een voorbeeld: een van de wijken waar wij actief zijn, met 80% sociale huurwoningen, gaat van gas naar een warmtenet. Afgelopen winter moesten bewoners gedwongen overstappen naar een nieuw contract van de warmteaanbieder. Hierdoor zagen zij soms een verdriedubbeling van hun maandbedrag.

We zijn dagelijks in gesprek met partijen die hier invloed op hebben. De gemeente, de provincie, het ministerie van BZK, RVO, een grote energieleverancier in de wijk. Je merkt echter dat er op dat niveau andere krachten spelen waarmee niet wordt voorzien wat voor effect beslissingen hebben op individueel bewonersniveau.

3. Wat is het mooiste resultaat wat je afgelopen maanden bereikt hebt? Hoe heb je dat gedaan?

Het meest blij word ik ervan als we iemand hebben kunnen helpen die dat heel hard nodig heeft. Zo hadden we een medewerker die tijdens zijn contract bij ons op straat leefde. Doordat we hem aan een baan bij een reguliere werkgever hebben geholpen, heeft hij een huurcontract aangeboden gekregen voor een woning.

4. Als Webber ken je ook andere Webbers. Wie inspireert jou en waarom?

Onlangs las ik het boek van Milio van de Kamp, ‘Misschien moet je iets lager mikken’. Erg pijnlijk, maar een hele rake analyse van onze samenleving. Bewonderenswaardig hoe hij zijn ervaringen gebruikt om anderen te laten zien dat ze niet alleen zijn. Ook ben ik erg onder de indruk van de levenshouding en werkethiek van Antje Jordan. Zij is zich bewust van haar geprivilegieerde positie in het leven en zet deze met het grootste gemak en gevoel voor rechtvaardigheid in om anderen te helpen.

Ben je nieuwsgierig naar het Webbernetwerk? Neem dan contact op met onze themahouder Ketensamenwerking Serena Scholte.

Geplaatst door

Geplaatst door

Serena Scholte

Themahouder Ketensamenwerking

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.