• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 13 jun 2023

Webber van de Week #12

Ruth Mourik

Wist jij dat Webbers een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Doordat deze professionals een overkoepelende lange-termijn visie hebben, zien zij kansen en lopen ze vaak als eerste tegen uitdagingen aan.

Wij stellen een aantal Webbers aan jullie voor. Aan de hand van een viertal vaste vragen zetten we hen en hun belangrijk rol in het zonnetje. Deze week is Ruth Mourik van Duneworks aan het woord!

1. Webbers spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hoe doe jij dat in jouw werk en als Webber?

Webbers zijn op hun sterkst wanneer ze kunnen verbinden en kleine stukjes informatie een stapje verder kunnen brengen in hun netwerk. Mijn stukjes informatie zijn vaak de kennis en kunde over transities die in onderzoeken worden opgedaan. Die breng ik onder de aandacht in allerlei projecten en programma’s waarin ik een rol speel. Daar zit dus geen thematische lijn in, anders dan dat het altijd over de sociaal-maatschappelijke vraagstukken van transities gaat. Ik ben wel bovengemiddeld bezig met leren, lerende netwerken en hoe die een rol in de transitie spelen. Doel ervan is om transities te versnellen door de juiste kennis en kunde bij elkaar te brengen zodat alleen opnieuw geleerd wordt wat nodig is. Want het wiel moet soms echt opnieuw uitgevonden worden, maar niet vijf keer.

2. Als Webber sta je in de praktijk van de transitieopgave. Wat denk jij dat er opgelost moet worden om tot versnelling te komen en met welke partijen werk je daaraan?

De techniek is er voor een groot deel wel. De versnelling zit hem in het verbinden van mensen en de juiste gesprekken helpen voeren. Gesprekken waarin echt geluisterd wordt. Waarin geprobeerd wordt om alle perspectieven bij elkaar te brengen en samen te komen tot een nieuw model en kader en een nieuwe manier van denken en doen. In plaats van discussies waarin overtuigd moet worden. Transities lopen juist vertraging op doordat we te snel willen en als een bulldozer vooruit gaan. We durven te weinig te vertragen waar partijen en perspectieven met ruimte voor leren en verkennen eerst nog samengebracht moeten worden.

3. Wat is het mooiste resultaat wat je afgelopen maand bereikt hebt? Hoe heb je dat gedaan?

Dat ik een workshop heb mogen opzetten en faciliteren voor de Europese Energy Savings Coalition. Daarin mocht alle aandacht zijn voor andere vormen van samenwerken, anders luisteren en anders met elkaar in gesprek gaan. Na afloop van die dag lag alle materiaal op tafel om een gezamenlijk lobby naar Europa te maken over energiebesparing en circulariteit. Hoe? Door werkvormen te gebruiken die het individuele en collectieve leren stimuleren en door veel aandacht voor de intermenselijke verbinding in te bouwen. Dat creëert magie!

4. Als Webber ken je ook andere Webbers. Wie inspireert jou en waarom?

Een groep vrouwelijke Webbers die aan transities werkt heeft elkaar een jaar of twee geleden gevonden. We willen samen leren over het HOE van transitiewerk en hoe we daarvoor andere doe- en denkkaders nodig hebben. Die nieuwe kaders proberen we ook binnen de groep uit. Dat netwerk creëert voor mij een veilige plek om met de paradigmaverandering bezig te zijn en te leren hoe ik zo goed mogelijk van waarde kan worden. Heel inspirerend.

En een andere Webber die me enorm inspireert is de natuur! Het afgelopen jaar heb ik regelmatig mogen proeven van biomimicry, het leren van de producten, processen en systemen in de natuur voor onze transitieopgaven. Er is niets zo efficiënt als de natuur, en de wijze waarop de het omgaat met innovatie, samenwerking, verandering van paradigma is enorm rijk, daar liggen misschien wel alle antwoorden die we nodig hebben.

Ben je nieuwsgierig naar het Webbernetwerk? Neem dan contact op met onze themahouder Ketensamenwerking Serena Scholte.

Geplaatst door

Geplaatst door

Serena Scholte

Themahouder Ketensamenwerking

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.