“We laten liever zien wat werkt” – hoe informele samenwerking versnelling brengt
In gesprek: Naïma Kassem (MMT) en Gerben Staring (Alliander)

Hoe zorg je dat innovaties in de energietransitie niet op de tekentafel blijven liggen, maar echt werken in de praktijk? Door mensen samen te brengen, kennis te delen en het gesprek aan te gaan – nog vóórdat alles tot in de puntjes is uitgewerkt. Dat is precies wat Naïma Kassem (MMT) en Gerben Staring (Alliander) doen. Samen met andere netbeheerders en Mijnaansluiting.nl werken ze aan praktische innovaties rondom meterkasten, laadpalen en andere objecten in de openbare ruimte. Het netwerk is informeel, maar werkt als een motor voor versnelling. “Juist dat informele delen zorgt dat je kan inspelen op wat eraan komt”, zegt Gerben. “Er gebeurt zoveel binnen de energietransitie; je kunt niet alles zelf volgen.”
Hij vervolgt: “Het belangrijkste is dat we elkaar opzoeken, met elkaar praten en elkaar begrijpen. We werken in Nederland nog veel te veel in hokjes. Iedereen mailt wat rond en verwacht dat anderen het wel oppakken. Maar alleen samen kom je verder.”
Innovatie in actie: de parkeerbox
Een van de innovaties waar het netwerk nu op inzet is de ‘parkeerbox’ – een slimme oplossing voor als bijvoorbeeld een laadpaal tijdelijk wordt weggehaald. “Nu moet je een gat graven, de kabel afkoppelen en (tijdelijk) de aansluiting veilig onder de grond leggen”, legt Gerben uit. “Dat kost tijd. Nu we werken met een compacte aansluitmodule, zit er een aansluitstekker aan de kabel. De parkeerbox-innovatie houdt in dat die aansluitstekker tijdelijk ‘geparkeerd’ kan worden. In de zomer van 2025 gaan de netbeheerders hier een pilot mee uitvoeren. Voordeel is dat er geen graafwerkzaamheden meer zijn bij verwijdering van een laadpaal en er hoeft maar één monteur te komen. Met deze innovatie gaan wij ook een pilot uitvoeren om nieuwbouwwoningen vroegtijdig aan te sluiten. Dus mogelijk kan dit in de toekomst ook versnelling bieden in het aansluiten van woningen.”
Volgens Naïma is het belangrijk om dit soort innovaties vroeg te delen. “Vaak wachten netbeheerders tot ze alles tot in de puntjes hebben uitgewerkt. Maar we moeten juist eerder laten zien waar we mee bezig zijn. Zo ontstaat er al draagvlak – voordat het ‘strikje’ erom zit.”
Slim gebruikmaken van elkaars netwerken
Gerben: “Naïma zit vanuit MMT aan allerlei tafels en kan daardoor stakeholders vroegtijdig betrekken. Dat helpt om het vliegwiel op gang te krijgen. En dat maakt onze samenwerking zo effectief: we maken slim gebruik van elkaars netwerken.”
Hij ziet dat effect direct: “Laat je een nieuw idee op meerdere plekken zien, dan maak je elkaar enthousiast. Maar het kan ook anders lopen. Soms blijkt iets niet in het werkproces van een aannemer te passen. Dan kun je technisch wel versnellen, maar als het proces het niet ondersteunt, stokt het alsnog. Dan is het wel fijn om dat op tijd te weten – in plaats van het pas aan het eind te ontdekken.”
Eén gezamenlijke aanpak?
De verschillende richtlijnen en werkwijzen van de netbeheerders maken samenwerking soms lastig. “Je kunt landelijk iets bedenken, maar als het niet binnen de beleidskaders van de netbeheerders past, wordt het ingewikkeld”, legt Gerben uit. “Idealiter treden we als één blok naar buiten – met een gezamenlijke aanpak.” Maar in de praktijk blijkt dat nog niet altijd haalbaar. Elke netbeheerder heeft zijn eigen procedures, keuzes en tempo. “Maar we zijn al veel verder dan vijf jaar geleden.”
Toch laat een geslaagde aanpak zien dat gezamenlijke versnelling wél kan. Bij de introductie van de compacte aansluitmodule hebben ze dat goed aangepakt, vertelt Gerben. “We begonnen met een aanbesteding, deelden onze ambitie – een snelle, veilige en modulaire aansluiting – vanaf het begin via webinars en bijeenkomsten en hebben zo mensen enthousiast gekregen.”
Dat vraagt om volhouden. “Soms moet je wel twee jaar lang blijven herhalen en kleine proefballonnetjes oplaten voordat iets echt aanslaat. Daarom moeten we platforms blijven gebruiken om mensen bewust te maken van de noodzaak van verandering en laten zien welke voordelen een nieuwe aanpak kan bieden.”
Tastbaar maakt overtuigend
Daarbij helpt het om dingen tastbaar te maken. Naïma: “Veel gebeurt op papier. Maar als je kunt laten zien wat het oplevert, ontstaat er draagvlak. Mensen meenemen zorgt ervoor dat ideeën verder komen en opgeschaald worden.”
Zo lieten Naïma en Gerben enkele maanden geleden tijdens een sessie met minister Mona Keijzer (Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bijvoorbeeld zien hoe een prefab meterkast met stekkerbare aansluiting in elkaar zit. De minister klikte zelf de stekker aan – en begreep meteen hoe eenvoudig het werkt. Zulke momenten zorgen voor draagvlak. Gerben ziet daarin zijn rol als bruggenbouwer. “Je motiveert mensen door ze actief bij het proces te betrekken. Dat werkt beter dan een Teams-overleg waar informatie snel verdwijnt zodra de meeting voorbij is.”
Samenwerking die echt verschil maakt
Wat het netwerk van Naïma en Gerben bijzonder maakt, is dat het niet draait om structuur of hiërarchie – maar om initiatief, vertrouwen en het delen van kennis. Door elkaar op te zoeken, open te zijn over wat werkt én wat niet, samen richting te geven, wordt er gebouwd aan échte versnelling. Concreet, samen en lerend.
Wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Naïma