Op de samenwerkdag van Team Duurzaam Installeren Foundation die half maart plaatsvond, leidden themahouder Henry Kasper en Pieter van der Hauw een boeiende sessie over functiesplitsing. Hierbij presenteerden ze nieuwe innovaties die gericht zijn op het versnellen van aansluitingen en het vereenvoudigen van functiesplitsing.
Daarbij zijn vijf verschillende innovatieroutes besproken:
1. Monoblock-warmtepompen waarbij de gehele warmtepomp in het buitengedeelte zit. Daardoor hoef je geen f-gassen meer aan te sluiten, wat installeren sneller maakt;
2. Prefab-sets van warmtepomp en cv-ketel en onderbouw op een montageplaat, waardoor installateurs alleen nog maar waterzijdig hoeven aan te sluiten. Deze innovatie wordt op dit moment door een aantal fabrikanten ontwikkeld;
3. Geïntegreerde warmtepomp-cv-ketelapparaten die de installatietijd versnellen;
4. Binnenunit-only oplossingen die ervoor zorgen dat het installatiewerk alleen nog maar binnenshuis hoeft plaats te vinden;
5. In-het-dak-oplossingen waarbij de buitenunit, warmtepomp, cv en aansluitingen in één pakket worden geplaatst door een bouwbedrijf, waardoor installatietijd tot slechts vier uur wordt teruggebracht.
Mogelijkheden voor zij-instroom
Na de presentatie van deze innovaties wisselden deelnemers van gedachten over de praktische implicaties en voordelen hiervan. De conclusie was dat het installatiewerk zeker eenvoudiger wordt. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor zij-instroom en uitbesteding van bepaalde werkprocessen aan bouwbedrijven.
Henry: “Het hele logistieke proces uitbesteden, prefab aansluitingen en all-in-one oplossingen gaan installateurs helpen op tijd te besparen maar bieden ook goede mogelijkheden om eenvoudige werkzaamheden anders te organiseren. Zo bezien levert nieuwe technologie ook nieuwe mogelijkheden om het werk anders te organiseren”.
Pilotproject functiesplitsing
Eén van de kernwaarden van MMT is “concreet”. Een logische vraag van Henry aan de installateurs was dan ook: wat zijn de volgende concrete stappen? “Dit is essentieel voor het realiseren van verandering en vooruitgang binnen ons vakgebied,” aldus Henry. Twee bedrijven willen verder verkennen of het mogelijk is nog dit jaar een pilotproject te starten over functiesplitsing. Henry plant nog twee sessies om dit nader te verkennen.
Rechtstreeks contact
Onze themahouder benadrukt nog wel dat sommige innovaties nog niet volledig zijn ontwikkeld, waardoor hun werking in de praktijk nog moet blijken. Daarnaast voegt hij er ook nog aan toe: ” Theoretisch zit functiesplitsing goed in elkaar, zeker. Maar de praktijk is soms weerbarstig. Doordat we met MMT rechtstreeks met bedrijven werken en met hen in gesprek zijn, komen we erachter hoe dingen werkelijk werken. Dat rechtstreekse contact is dus echt een meerwaarde van ons werk.”
Wil je meer weten over Team Duurzaam Installeren, het versnellen van de installatietijd van de (hybride) warmtepomp en/of functiesplitsing? Neem dan contact op met Henry.