• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 04 okt 2024

Versnelling in uitvoering: innovatie en samenwerking voor een duurzame toekomst

“Hoe versnellen we samen de energietransitie?” Met die vraag verzamelden vorige week zo’n 50 collega’s van aannemers, netbeheerders en een aantal innovators zich in Utrecht voor de derde platformbijeenkomst van de Taskforce Elektra.

Sinds de start van de Nationale Uitvoeringsagenda (NUA) op 12 januari, met initiatieven zoals de MS-gebiedsaanpak, de LS-buurtaanpak en ‘Klant Sluit Zichzelf Aan’, is er veel vooruitgang geboekt. De uitdaging? Nog sneller en effectiever te werk gaan.

Tijdens de bijeenkomst stonden drie thema’s centraal: digitalisering van projectprocessen, operationele innovatie en opleiden & opschalen. De deelnemers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en bespraken samen hoe deze verder te brengen.

Thema digitalisering

Bij het thema digitalisering kwam onder andere de IT-ondersteuning van de LS-buurtaanpak en MS-gebiedsaanpak aan bod. Er werden power pitches gegeven over het DSP voor het hoofdnet en NLCS++ (landelijke standaarden voor digitaal berichtenverkeer en CAD-tekeningen). Daarnaast werd digitaal engineering gepresenteerd, waarbij het ideale tracé tussen punt A en B met een druk op de knop berekend kan worden.

Operationele innovaties

In de workshop operationele innovaties kwamen oplossingen aan bod die de uitvoering vandaag al kunnen versnellen. Denk aan (1) de Cablehunter van TM Techniek (een tool die kabels in traforuimtes invoert met rupsbanden, zonder zwaar lichamelijk werk), (2) het stekkerbare MS-net en (3) sleufloze kabelvervanging. Deze innovaties versnellen niet alleen het bouwproces, maar verbeteren ook de ergonomie voor monteurs.

Opleiden & opschalen

Tijdens de sessie over opleiden en opschalen werd ingezoomd op de ontwikkeling van Infratalenten (een samenwerking tussen aannemers en netwerkbedrijven om samen meer capaciteit voor de sector te organiseren) en het Arbeidsmatchplatform (een initiatief om zij-instromers met affiniteit voor techniek te begeleiden naar een rol binnen de energietransitie).

Samenwerken om uitvoering te versnellen

MMT-themahouder Christiaan Oosterhof vatte de bijeenkomst treffend samen: “Er bestaat geen twijfel meer over de inzet van NLCS++ en DSP voor het hoofdnet; we werken verder aan de landelijke standaard. Dit stelt aannemers en netbeheerders in staat hun eigen IT-systemen (door) te ontwikkelen en dankzij deze standaarden eenvoudig digitaal data uit te wisselen. Dit vermindert de administratieve lasten aanzienlijk en verhoogt zowel de veiligheid als datakwaliteit, omdat de aangelegde kabels en leidingen direct in de systemen worden verwerkt. Het is essentieel dat we op deze dossiers blijven samenwerken om de uitvoering te versnellen”.

Best Gejat Bokaal

De volgende platformbijeenkomst is op 31 januari, waar ook de Beste Gejat Bokaal weer zal worden uitgereikt. Vorig jaar ging deze naar het team van: ‘Klant Sluit Zichzelf Aan’ – wie zal deze keer met de prijs naar huis gaan?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze themahouder, Christiaan Oosterhof.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur