Starten met zij-instroom is voor veel werzoekenden en bedrijven complex Lopend
Leerpunt

Starten met zij-instroom is voor veel werzoekenden en bedrijven complex

De 7 stappen van verduurzaming: arbeidsmarkt & onderwijs Thema: Meer technici

Omschrijving

Zo'n 70% van de personeelsvraag voor de uitvoering van de energietransitie in de gebouwde omgeving zal uit zij-instroom moeten komen. Maar onderzoek door onder andere Wij Techniek wijst uit dat de helft van de zij-instromers de sector binnen twee jaar verlaat. Werken met zij-instromers kan daardoor minder aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Een strenge voorselectie, intensieve begeleiding op de werkvloer en mogelijkheden voor doorontwikkeling voor de werknemer kunnen oplossingsrichtingen zijn. Maar aangezien zij-instroom voor veel werkgevers nog onbekend terrein is, ontbreekt het hen soms aan de nodige kennis, kunde en begeleiding over de juiste aanpak.

Oplossingsrichting

Gezamenlijke afstemming en ondersteuning tussen branches en werkgeverservicepunten zou een oplossing kunnen bieden. Er zijn daarvoor al initiatieven zoals Techniekcoalities, Werkgeverservicepunten en Servicepunten Techniek, maar deze zijn versnippert en worden niet altijd gevonden.

Status

Techniek Nederland, Bouwend Nederland, WENB, MBO Raad en FastSwitch (hogescholen) hebben een plan van aanpak gemaakt om de regionale samenwerking tussen sectorale en publieke organisaties voor zij-instroom te optimaliseren. Met als doel dat het makkelijker wordt voor werkzoekenden, switchers en bedrijven om met zij-instroom aan de slag te gaan.

Er wordt nu gekeken of het plan van aanpak het beste tot zijn recht komt in de LLO-Katalysator, Aanvalsplan Techniek of de Goldschmeding Foundation.
Zeb Bergsma

Zeb Bergsma

Themahouder

Mijlpalen

We benoemen belangrijke mijlpalen die zijn behaald met dit leerpunt om inzicht te geven in de voortgang en successen. Door deze momenten te markeren, maken we duidelijk welke stappen zijn gezet en wat er al is bereikt.

Er zijn geen mijlpalen gevonden.