• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 09 jan 2024

Sneller aan de Slag in de energie-infrastructuur

Voor de huidige en toekomstige energievraagstukken is de vraag naar technisch geschoolde mensen enorm. Om in- en doorstroom te verbeteren, werken de partners van Mensen Maken de Transitie (MMT) – Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en Bouwend Nederland – samen in het project Sneller aan de Slag.

Onze directeur Martha van den Hengel is lid van de stuurgroep van het project en daarmee nauw betrokken. Initieel keek Sneller aan de Slag met name naar opleidingen en examinering. De eerste resultaten daarin zijn er: de verkorte opleiding tot Monteur Aansluitingen en het aparte keuzedeel Elektrisch Vervoer. Maar inmiddels is de opdracht verbreed. Joost Schouten, associate partner bij Valcon en projectmanager van Sneller aan de Slag, vertelt. “Sneller aan de Slag houdt zich nu in brede zin bezig met de vraag: hoe krijgen we (zij)-instromers sneller aan de slag in de energie-infrastructuur? Daarvoor zijn drie werksporen vastgesteld: instroom en vakbekwaamheid, opleidingen verkorten en processen versimpelen en tot slot het optimaliseren van randvoorwaarden voor veiligheid.”

Instroom en vakbekwaamheid

Joost: “In het eerste spoor kijken we naar hoe we de instroom vergroten en de vakbekwaamheid borgen. Dat vraagt om een visie voor het herstructureren van het onderwijs. In dat spoor ontwikkelen we nu het Digitale Skills Paspoort (DSP). In het DSP kunnen werknemers vastleggen welke vaardigheden zij hebben. Dat wordt op verschillende manieren onderbouwd, bijvoorbeeld door een leermeester en een externe certificerende partij. Zo weten zowel de werkgever als werknemer welke skills iemand heeft en welke onderdelen iemand nog moet ontwikkelen voor een bepaalde functie. We zijn hier hard mee aan de slag en we hopen in het eerste kwartaal van 2024 te starten met een pilot.”

Opleidingen verkorten

In het tweede spoor kijkt Sneller aan de Slag naar de aansluiting van opleidingen op wat er nodig is om instroom te vergroten. De modules Verzwaren Meterkast en Monteur Aansluitingen zijn daarin twee voorbeelden. Daarnaast kijkt het project naar de rol van de werkverantwoordelijke (WV). Joost: “De werkverantwoordelijke – degene die op een project verantwoordelijk is voor de veiligheid – is van oudsher iemand van de netbeheerders. Inmiddels besteden netbeheerders steeds vaker complete werkpakketten uit naar de aannemer, inclusief werkverantwoordelijke taken. Alleen stelt elke netbeheerder weer nét andere eisen. Wij ontwikkelen hier een blauwdruk voor, om tot uniforme functie-eisen te komen. Dat maakt het voor de aannemers duidelijker en ook aantrekkelijker om te investeren in de skills van hun mensen.”

Optimaliseren randvoorwaarden veiligheid

In het derde spoor, het optimaliseren van randvoorwaarden voor veiligheid, richt Sneller aan de Slag zich met name op meer spanningsloos werken. Sneller aan de Slag faciliteert daarin de Governance code Veilige Energienetten (GVE), een initiatief uit 2019 van Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland. Joost: “Vaker gas- en spanningsloos  werken  bevordert veilig werken. Daar zijn de netbeheerders het over eens: zij onderschreven half september nogmaals het GVE-convenant. Met lagere veiligheidsrisico’s zijn er andere opleidingsvereisten, waardoor mogelijk meer mensen aan de slag kunnen in de netwerksector.”

Sneller aan de Slag is volop in ontwikkeling. We houden je op onze website op de hoogte van alle vorderingen. Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Martha.

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.