Op 23 augustus organiseerden Mensen Maken de Transitie (MMT) samen met Breman Innovatiecentrum (BREiNN) een ‘ideation’ sessie. Het doel? Ideeën vinden om de installatietijd van een hybride warmtepomp te reduceren.
Een groep van 12 deelnemers boog zich over het doel van de dag. Ze kwamen vanuit de installatiepraktijk (Breman, Feenstra, Techniek Nederland en Eneco) en werden aangevuld met technisch specialisten en dwarsdenkers vanuit TNO en MMT. Gezamenlijk haalden ze out-of-the-box ideeën op.
Maar eerst: wat is een ‘ideation’ precies? Een ideation sessie is een bijeenkomst waarin een groep mensen complexe problemen probeert op te lossen door ideeën te verzamelen, samen te voegen en daar vervolgens weer op verder te werken.
Achtergrond
De probleemstelling van deze ideation, hoe kunnen we de installatietijd van een hybride warmtepomp reduceren, is complex. Want hoe kunnen we het aantal hybride warmtepompen installeren die het kabinet voor ogen heeft om de energietransitie te realiseren? Met het huidige gebrek aan arbeidskrachten is dat een uitdaging – zeker met de kennis dat het installeren van zo’n pomp veel meer tijd kost dan het installeren van een reguliere cv. Het tekort aan handen dreigt een probleem te worden en er dient naar andere oplossingen gekeken te worden. Dus: welke innovaties zijn er mogelijk om de installatietijd te reduceren en zo de beschikbare handen effectiever in te kunnen zetten?
Verloop en uitkomst
De ideation sessie stond onder leiding van onze themahouder Technische Innovatie Henry Kasper. Voor aanvang had hij al input bij de groep opgehaald en in kaart gebracht waar de huidige knelpunten bij het plaatsen van een hybride warmtepomp zitten. Kasper presenteerde de grootste knelpunten aan de groep, waarop de ideation sessie van start kon gaan. Er werd flink gebrainstormd en gediscussieerd, met een prachtig resultaat: een lijst met verschillende out-of-the-box ideeën om op voort te bouwen!
Vervolgstappen
De vervolgstap is de opgedane kennis op onderdelen verder uit te werken in innovatietrajecten, samen met productontwikkelaars, fabrikanten, maar ook bij andersdenkenden. Denk hierbij aan koude werktuigbouw, technisch bedrijfskundigen, industrieel ontwerpers. Per onderdeel zullen we kijken waar en met wie we hierop kunnen samenwerken.
Heb je ook ideeën of wil je meer weten? Neem contact op met onze themahouder Technische Innovatie Henry Kasper.