MMT-team haalt inspiratie op bij Schoonschip, Logchies en de Beroepentuin
Ons operationele team gaat ieder jaar op pad om inspiratie op te doen. Tijdens deze bezoeken laten ze zich informeren over technologische innovaties en oplossingen voor uitdagingen binnen de energietransitie, zoals het tekort aan technisch personeel.
Een van de inspirerende locaties die ze deze keer bezochten, was Schoonschip, een drijvende, duurzame woonwijk in Amsterdam. Onder leiding van bewoner Amber Beernink kreeg het team een inkijkje in hoe dit aardgasvrije dorp is opgezet. Met behulp van zonnepanelen, aquatermie warmtepompen, zonneboilers, accu’s en een slim energie-uitwisselingssysteem voorzien de bewoners hun huizen van warmte en elektriciteit.
Martha van den Hengel, directeur van MMT: “Alle verduurzamingsstappen zijn hier toegepast en daarnaast delen de bewoners actief hun energie, ondersteund door een energiemanagementsysteem. Dit zien we nog niet op veel plekken. Als team denken we na hoe wij kunnen bijdragen aan het versneld implementeren van deze oplossingen.”
Bezoek aan Logchies
Het team bezocht ook het GWL-terrein in Amsterdam West, waar renovatie en onderhoudsbedrijf Logchies circulaire bouwmethoden combineert met verduurzaming van woningen. Logchies’ Dick Schotvanger en Joyce Wierda vertelden over hun samenwerking met Woningstichting Rochdale. Zo vervingen ze oude kozijnen voor duurzaam Finti-hout en bekleedden ze gevels met bamboe, wat leidt tot minder CO2-uitstoot en een hogere energie-efficiëntie.
Themahouder Serena Scholte reflecteert op het bezoek: “Het project van Logchies toont aan hoe belangrijk de samenwerking tussen opdrachtgever en uitvoerder is. Werken in deze wijk middenin Amsterdam vereist innovatieve oplossingen, zoals een zero-emissiebouwplaats en efficiëntie. De welstandseisen zijn hoog. Het partnerschap tussen Rochdale en Logchies biedt de condities om samen te innoveren en steeds beter te worden in dit complexe werk.”
Beroepentuin Utrecht
Ook het bezoek aan de De Beroepentuin in Utrecht was een grote inspiratiebron voor het team. Managing partner Seyit Yeyden lichtte toe hoe de Beroepentuin bijdraagt aan het oplossen van het tekort aan technisch personeel. Dit doen ze door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in korte tijd op te leiden. Ze leren de basisvaardigheden voor technische beroepen die cruciaal zijn in de energietransitie, zoals het installeren van laadpalen, zonnepanelen en warmtepompen. Het MMT-team kreeg hier ook de kans om zelf enkele beroepen uit te proberen, wat hen waardevolle inzichten gaf in de benodigde vaardigheden.
Themahouder Zeb Bergsma benadrukte het belang van deze ervaring: “Het zelf ‘maken’ van de transitie en de gesprekken met leermeesters en zij-instromers gaven ons echt hands-on inzichten. Wat het zo sterk maakt, is dat de leermeesters uit de doelgroep komen. Ze kennen de praktijk als geen ander en dat merk je in hun begeleiding.”
Met deze bezoeken heeft ons team nieuwe inspiratie opgedaan voor verdere samenwerkingen en innovaties, die een plek krijgen in ons jaarplan.
Wil je meer informatie weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op!