• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 05 apr 2024

Innovaties in warmtepompen: drie voorbeelden

De kennis en ervaring om te versnellen in verduurzaming ligt voor een groot deel bij de installatiebranche. Het Team Duurzaam Installeren (TDI) slaat de handen in een om die versnelling te organiseren.

Deze coalitie van installatiebedrijven boekt in gezamenlijkheid al grote successen: de installatietijd van (hybride) warmtepompen is door diverse innovaties en maatregelen bijvoorbeeld al fors gedaald. Janko Cornelissen (montageleider bij Feenstra) is één van de mensen die een enthousiaste bijdrage levert aan TDI. Samen met onze themahouder Henry Kasper, die namens MMT aan TDI deelneemt, bespreekt hij een aantal nieuwe innovaties in warmtepompen.

Innovatie 1: warmtepompen op complete aansluitpanelen

Een vernieuwing die zich aandient, zijn combinaties van een warmtepomp, cv en aansluitset die volledig op een montageplaat zijn bevestigd. Die unit wordt aan de muur gemonteerd, waarna gas, water, cv en condensleiding aangesloten moeten worden. Henry: “Ik verwacht dat deze manier van aansluiten niet alleen tijdwinst op gaat leveren in de installatie, maar ook op gebied van functiesplitsing. Hierin zou een junior monteur bijvoorbeeld meer of andere werkzaamheden kunnen uitvoeren.”

Janko sluit zich daarbij aan: “Dit is een hele interessante ontwikkeling. Het gaat tijd schelen als de monteurs alleen de koppeling hoeven te maken met het aansluitpaneel en daarna waterzijdig inregelen (het regelen van de waterstroom door radiatoren of vloerverwarming red.). Dus ja, dit gaat tijdwinst opleveren, alhoewel ik betwijfel of dat veel uren zullen zijn. Want bepaalde tijdrovende handelingen blijven gewoon bestaan, bijvoorbeeld het afpersen en vacumeren van de F-gassen. Dat kost nu eenmaal tijd.”

Innovatie 2: het monoblock

Bij een monoblock zit de warmtepomp in de buitenunit. Dat betekent dat de warmtepomp van buitenaf al waterzijdig aangesloten wordt.

Janko legt uit: “Dat versnelt de aansluittijd aanzienlijk, wat vooral komt omdat er geen sprake meer is van het aansluiten van F-gassen. Ik denk zelf dat deze innovatie het meest veelbelovend is voor het sneller aansluiten van warmtepompen.”

Innovatie 3: de warmtepomp in een indakunit

Hierbij maakt een aannemer een daksparing en plaatst met een kraan de complete installatie (buitenunit, warmtepomp en cv) unit in een bak. De indakunit is vooraf al gemonteerd. De unit blijft van binnenuit of van buiten uit bereikbaar voor onderhoud.

Janko: “Hier zijn we bij Feenstra, samen met een aannemer en een ander installatiebedrijf, volop mee bezig. We gaan dit onderzoeken in een groot project, aangezien we hier wel toekomst in zien. Bij een ‘traditionele’ warmtepomp werken twee monteurs nog anderhalve dag aan de installatie ervan. Die tijd zit hem niet alleen in het aansluiten en inregelen, maar ook in het ophangen en plaatsen. We moeten in elke woning een oplossing zoeken voor waar de units komen te hangen; veel is maatwerk. Dat hoeft allemaal niet meer met zo’n dakunit. Overigens vraag ik mij me wel af hoe het dan over 15 jaar gaat, als er iets kapot is of een deel van de unit vervangen moet worden.”

Henry: “Een dakunit vraagt een heel andere logistiek en een deel van de werkzaamheden wordt verlegd naar een aannemer. Maar uiteindelijk hoeven de monteurs alleen de aansluiting en het inregelen te doen. Zo wordt hun vakkennis optimaal efficiënt ingezet.”

We houden je uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen in het halveren van de aansluittijd van warmtepompen, zoals TDI zich ten doel stelt!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Henry.

Geplaatst door

Geplaatst door

Susan Sukkel

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.