Hoe minder energie we verbruiken, hoe beter dat is. Voor onze portemonnee, en het klimaat. Groene stroom, slimmere afdrachtsystemen en minder inzet van gas helpen daarbij. Nieuwbouwprojecten worden nu al energiezuinig en gasloos gebouwd. Maar ook veel mensen in bestaande woningen besluiten van het gas af te stappen. Daarmee stijgt de vraag naar het verzwaren van de meterkast in particuliere huizen explosief en ontstaat een tekort aan ervaren technici. Een verkorte opleiding tot monteur meterkast moet bijdragen aan voldoende vakmensen voor deze opgave.
Leo Stens (opleidingscoördinator bij Alliander) en Joost Schouten (senior manager bij Valcon en projectmanager van Sneller aan de Slag) werkten al eerder samen bij het ontwikkelen van een versneld opleidingstraject monteur laadpalen. Samen met een brede werkgroep zetten zij hun kennis en ervaring opnieuw samen in om datzelfde te doen voor de modulaire opleiding tot monteur meterkast, voluit ‘VP LS Meterkast’.
Aanpassen voor en na de meter
Leo legt uit: “Van het gas afgaan, bijvoorbeeld om op inductie te kunnen koken, betekent meestal dat een meterkast verzwaard moet worden. Dan moet er een aantal dingen gebeuren. Allereerst moet een installateur de meterkast uitbreiden – dus in de installatie ná de kWh-meter. Vervolgens moet de bewoner een aanvraag doen via Mijnaansluitingen.nl bij de netbeheerder om de aansluiting ook vóór de kWh-meter te verzwaren. Er moet dan een monteur van de netbeheerder of van een gecertificeerde aannemer naar de woning toe om dat uit te voeren.”
Meer mensen in minder tijd
Joost: “De netbeheerders en hun aannemers hebben onvoldoende capaciteit om aan die vraag te voldoen. Wat wij beogen met deze verkorte opleiding monteur meterkast, is dat we meer mensen in minder tijd opleiden om dit werkpakket uit te voeren. Bovendien zou het mogelijk kunnen worden dat ook installateurs dit voor de netbeheerders gaan doen – uiteraard onder strikte voorwaarden. Netbeheerders zullen deze werkzaamheden alleen uitbesteden aan erkende partijen, die over alle benodigde kwalificaties en certificaten beschikken.”
Zegelrecht
Leo voegt daaraan toe: “Bedrijven die voor netbeheerders aan de slag gaan, moeten sowieso het zogenaamde zegelrecht hebben. Het zegelrecht is bedoeld om fraude te voorkomen en het veilig achterlaten van de aansluiting van de netbeheerder te borgen. Voor de verzwaring van de meterkast wordt het zegel verbroken en na de aanpassing weer aangebracht. Dat kan alleen door een landelijk erkend bedrijf met zegelrecht.”
Van aanwijzing naar eindterm
Het proces van het ontwikkelen van de opleiding tot monteur meterkast is begonnen met een inventarisatie: hoe werkt een verzwaring van de meterkast en welke (grofweg) vijf categorieën van werkzaamheden zijn er? Welke aanwijzing heb je nodig om het gros van die werkzaamheden te kunnen doen? Een aanwijzing is de specificatie van welke werkzaamheden iemand op welk niveau mag uitvoeren. Leo: “Die aanwijzing hebben we vertaald naar ruim twintig eindtermen. Een eindterm legt vast over welke competenties een leerling na het afronden van de opleiding moet beschikken. Dat gaat over kennis, kunde en gedrag.”
Pijlers van het mbo
“We houden in deze opleiding drie pijlers aan. De eerste pijler is een theoriedeel, dat door een opleidingsinstituut wordt verzorgd. We hopen dat de roc’s dat op gaan pakken. Het tweede deel gaat over praktische vaardigheden, die leerlingen bijvoorbeeld op een bedrijfsschool leren. De derde pijler is beroepspraktijkvorming. Daarin laten leerlingen onder begeleiding van een werkbegeleider op de werkvloer zien wat ze kunnen. Die drie onderdelen worden afgesloten met een praktijkexamen. Bij dit traject hoort ook nog een aparte veiligheidsmodule. Netbeheerders willen zeker weten dat de mensen dat certificaat en die aanwijzing hebben en volgens de strenge veiligheidseisen overeenkomstig de BEI BLS handelen.”
Joost voegt toe: “De opleiding is bedoeld voor zowel zij-instromers als mensen van netbeheerders, aannemers en installateurs die in korte tijd klaargestoomd worden om de meterkast goed en veilig te verzwaren. Zonder dat zij eerst de langere opleiding tot monteur laagspanningsdistributie hoeven te volgen.”
Erkenning van OCW en SBB
Het lesmateriaal is op een oor na gereed; binnenkort komt de werkgroep bijeen voor een laatste review. Zodra de groep groen licht geeft, start de erkenningsprocedure. Leo: “De opleiding moet goedgekeurd worden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs (SBB). Pas als dat erdoor is, kunnen we een officiële, externe partij de opdracht geven om het uiteindelijke examen te ontwikkelen.”
In september starten met een pilotklas
Joost besluit: “Je ziet dat we in staat zijn om heel snel tot nieuwe modules en onderwijsmateriaal te komen. Leo gaat over twee maanden met pensioen, dus dat is een mooie deadline voor ons lesmateriaal! Maar op het traject daarna hebben we minder grip. Als alles volgens plan loopt, zullen we in september starten met een eerste pilotklas.”
Meer weten? Neem gerust contact op met Joost Schouten.