Het is lastig voor ‘fixers’ om door te stromen in de energietransitie Lopend
Leerpunt

Het is lastig voor ‘fixers’ om door te stromen in de energietransitie

De 7 stappen van verduurzaming: arbeidsmarkt & onderwijs Thema: Meer technici

Omschrijving

Verschillende fixbrigades en klusteams zijn in Nederland actief om kleine energiebesparende maatregelen te nemen bij huishoudens die in armoede leven. Voor deze fixbrigades en klusteams worden mensen geworven en d.m.v. een korte training klaargestoomd voor het uitvoeren van basis isolatie werkzaamheden (e.g. tochtstrips, deurborstels) + waterzijdig inregelen van CV-ketels. Er wordt momenteel geen aandacht besteed aan de doorstroom naar de arbeidsmarkt, terwijl deze behoefte er wel is bij personeel van fixbrigade-achtige initiatieven en bij technische branches die hebben te kampen met een enorm personeelstekort.

Oplossingsrichting

Informatiepakketten en doorstroompaden ontwikkelen voor fixbrigades.

Status

We hebben o.a. met een aantal fixbrigades en klusteams, UWV, gemeenten, branches en O&O fondsen een actieagenda gemaakt en werkgroepen geformeerd. Doel is te komen tot doorstroompaden voor fixers naar reguliere banen binnen energietransitie en het borgen van de kwaliteit van bestaande opleidingen om de aansluiting met een sector beter te maken.

Samen met FIXbrigade Nederland, EnergieFixers Nijmegen, Plan-P en het BuurtKlusBedrijf Arnhem (samen goed voor 22 initiatieven) werken we nu aan het ontwikkelen van een praktijkverklaring. Die vermeldt welke werkprocessen de energiefixers hebben geleerd en maken een overstap naar een duurzame baan makkelijker. Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB en MBO Raad helpen met het ontwikkelen van de praktijkverklaring.
Zeb Bergsma

Zeb Bergsma

Themahouder