• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 17 dec 2024

Bijna vijf jaar MMT: samen sneller verduurzamen

Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat het team van Mensen Maken de Transitie (MMT) van start ging. Tijd om stil te staan bij wie we zijn, wat we doen en waarom.

De energietransitie vraagt om snelheid en samenwerking. MMT werkt samen met uitvoerende partijen aan oplossingen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Denk aan het verbeteren van werkmethoden, het versnellen van innovaties en het aanpakken van knelpunten in de uitvoering.  We halen leerpunten op en brengen partijen samen die je niet vaak aan één tafel ziet, zoals belangrijke branches, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van BZK.

Focus op versnelling

Martha van den Hengel is onze directeur. Zij houdt het gezamenlijke doel scherp voor ogen. “Onze kracht ligt in concrete oplossingen. Stel je voor: over vier jaar werken isolatiebedrijven met robots, installeren technici meerdere hybride warmtepompen per dag en realiseren netbeheerders drie keer zoveel aansluitingen. Innovaties maken het werk eenvoudiger en aantrekkelijker, waardoor meer mensen kiezen voor techniek en we maand op maand meer huizen verduurzamen. Met MMT bijdragen aan die versnelling is fantastisch!”

De rol van onze themahouders

Mensen Maken de Transitie richt zich op het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Onze vijf themahouders dragen hieraan bij door concrete knelpunten op te lossen en samenwerkingen te realiseren. In de verduurzamen van de gebouwde omgeving  onderscheiden we 7 stappen. Daarnaast richten we ons op arbeidsmarkt en onderwijs, want voor de uitvoering van de energietransitie zijn, naast meer mensen, ook nieuwe competenties nodig. Hieronder leggen we de 7 stappen uit en vertellen we welke themahouder wat doet op welke stap:

Isolatie

Isolatie is een essentiële stap in het verduurzamen van gebouwen. Toch blijkt de uitvoering vaak complexer dan gedacht. Zo zijn veel woningeigenaren onvoldoende op de hoogte van de verplichtingen onder de Wet natuurbescherming (Wnb) bij het isoleren van hun woning. Deze wet vereist een grondig onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten, zoals vleermuizen. Dit leidt tot vertragingen in isolatieprojecten en heeft negatieve gevolgen voor isolatiebedrijven, terwijl overtredingen van de regels schadelijk zijn voor de leefomgeving van beschermde dieren.

Themahouders Serena Scholte en Henry Kasper werken met verschillende partijen aan oplossingen om deze barrières weg te nemen. Serena: “We kunnen pas echt versnellen als we de obstakels in het proces helder in kaart brengen en samenwerking tussen isolatiebedrijven, ecologen en gemeenten verbeteren. Het is essentieel om een balans te vinden tussen verduurzaming en natuurbescherming met als doel te komen tot een landelijke uniforme werkwijze.”

Verwarmingssystemen

Duurzame verwarmingssystemen, zoals hybride warmtepompen, zijn cruciaal voor de energietransitie. Themahouder Henry Kasper werkt samen met Team Duurzaam Installeren (TDI) aan het verkorten van de installatietijd van hybride warmtepompen. Door met monteurs te analyseren waar de meeste tijd verloren gaat zijn oplossingen ontwikkeld die de installatietijd inmiddels hebben gehalveerd.

Henry: “Versnellen doe je samen met de mensen die het werk uitvoeren. Door knelpunten zoals ingewikkelde montageprocessen te analyseren, werken we nu met fabrikanten aan producten die veel sneller te installeren zijn. Daarnaast kijken we naar functiesplitsing, zodat installateurs zich kunnen focussen op specifieke onderdelen van het werk. Zo maken we echt verschil.”

Gereedmaken infrastructuur

Het gereedmaken van de infrastructuur is essentieel om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te voldoen. Het aanleggen van warmtenetten en het versterken en uitbreiden van elektriciteitsnetwerken vraagt om slimme oplossingen en samenwerking.

Themahouder Christiaan Oosterhof werkt aan innovatieve oplossingen die aannemers helpen dit werk efficiënter uit te voeren. Een belangrijk voorbeeld is Klant Sluit Zichzelf Aan (KSZA), waarbij initiatiefnemers van middenspanningsaansluitingen zelf een (hun eigen) erkende installateur kunnen kiezen voor bijna het hele aansluitproces. Dit vergroot de capaciteit bij netbeheerders en verkort wachttijden. Christiaan: “Met digitalisering en slimme innovaties maken we het werk efficiënter en bouwen we aan een toekomstbestendig netwerk. Dat is de versnelling die we nodig hebben.”

Laadinfra

Het versnellen van de uitrol van laadinfra is essentieel om aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen te voldoen. Themahouder Naïma Kassem werkt aan standaardisatie en innovatieve oplossingen die het proces eenvoudiger en sneller maken.

Een voorbeeld hiervan is het aanpakken van de grote schommelingen in het aantal aanvragen, die leiden tot onregelmatige werkbelasting bij netbeheerders en aannemers. Samen met partijen uit de Nationale Agenda Laadinfra (NAL) werkt Naïma aan een voorspellingssysteem om aanvraagvolumes beter te beheren en capaciteit flexibeler in te zetten. Naïma: “Door onvoorspelbaarheid in het proces aan te pakken en samen naar oplossingen te zoeken, zorgen we dat iedereen in de keten beter kan plannen en sneller kan schakelen. Het is één van de voorbeelden hoe we de uitrol van laadinfra efficiënter maken.”

Arbeidsmarkt & Onderwijs

Themahouder Zeb Bergsma richt zich onder andere op het verbeteren van samenwerking tussen technische sectoren en onderwijs zodat zij samen nieuwe opleidingen kunnen maken als het veranderende werk daar om vraagt. Ook heeft hij met een aantal partijen de ontwikkelpaden binnen de energietransitie naar de energietransitie inzichtelijk gemaakt. Een belangrijk aandachtspunt is het aantrekken van zij-instromers en het ontwikkelen van modulaire opleidingen die flexibel inspelen op de behoeften van de sector. Ook werkt Zeb aan betere doorstroommogelijkheden, zoals korte aanvullende opleidingen, zodat technici zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën.

Zeb: “De energietransitie vraagt niet alleen om meer mensen, maar om mensen met de juiste competenties. Door opleidingen aan te passen en samenwerking te versterken, zorgen we dat technici klaar zijn voor de toekomst.”

Geen focus, wel belangrijk

Hoewel sommige stappen binnen de verduurzaming essentieel zijn, richt MMT zich momenteel niet op alle onderdelen. Bij ventilatie, opwek en warmteafdrachtsystemen zien we op dit moment geen directe leerpunten die aansluiten bij onze aanpak.

Door onze focus te houden op de stappen waar we de meeste impact kunnen maken, dragen we gericht bij aan het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving.

Supportteam

Naast onze themahouders speelt ons supportteam een belangrijke rol. Kaya Lücker ondersteunt als programmamanager de organisatie en thema’s. Dit doet ze als onderdeel van haar traineeship, waarbij ze leert en zicht ontwikkelt in de wereld van de energietransitie. Kaya: “Ik vind het belangrijk om als starter een frisse blik mee te brengen in de technische sector. Het is inspirerend om te zien hoe innovatie en samenwerking bijdragen aan een duurzamere toekomst.”

Ook onze communicatieadviseurs en tekstschrijvers, Marlies van Exter en Susan Sukkel, maken impact. Marlies: “We zetten MMT stevig op de kaart, waardoor steeds meer partijen ons kennen en zich bij ons aansluiten. Zo worden wij de verbinder tussen ‘de schop in de grond’ en de beleidsmakers.”

Samen slim aanpakken

Stap voor stap werken we aan oplossingen die verduurzaming in de gebouwde omgeving versnellen. We delen onze leerpunten actief, zodat de hele sector hiervan profiteert. Wil je meer weten of samenwerken? Of wil je eens sparren met een van onze teamleden? Neem gerust contact met ons op!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.