• Nieuws
  • Mensen maken de transitie
  • 11 nov 2024

ANP Expertquote Martha van den Hengel: ‘Energiesector: maak het werk van uitvoerende technici super aantrekkelijk’

Uit onderzoek van NGinfra blijkt dat er tegen 2030 tussen de 100.000 en 150.000 extra technische vakmensen nodig zijn om alle woningen te isoleren, warmtepompen te installeren en het elektriciteitsnet te versterken. Onze directeur, Martha van den Hengel, reageerde via ANP Expert Support op deze voorspellingen:

“Deze vraag richt zich vooral op technisch personeel met een praktische opleiding. Om deze mensen aan te trekken, moeten alle betrokken bedrijven in de energiesector het uitvoerende werk zo aantrekkelijk mogelijk maken.

De energietransitie is mensenwerk. Alleen als er genoeg handige mensen zijn die het leuk vinden om als uitvoerder in de energietransitie aan de slag te gaan en te blijven, kunnen we alle aanpassingen bouwen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. Netbeheerders, installateurs, aannemers, isolatiepartijen en ook kennis- en onderwijsinstellingen zetten daarop in. Ze werken met elkaar samen, om zo het opleiden, aannemen, doorstromen en binden van uitvoerende technici te bevorderen.

Aanpassen van werktijden

Een voorbeeld van het aantrekkelijk maken van het werk is ‘jobcraften’. Dit houdt in dat het technische werk wordt opgesplitst in eenvoudige taken die minder opleiding vereisen en complexere taken voor mensen met specifieke opleidingen. Zo kan een monteur zich meer richten op het monteren zelf, terwijl een collega de logistieke taken op zich neemt. Een ander praktisch voorbeeld is het aanpassen van werktijden en het verkorten van reisafstanden, zodat het werk beter is te combineren met het gezinsleven. Nu start het werk vaak al vroeg in de ochtend. 

Als tweede is het belangrijk om opleidingen aan te passen. Daar wordt al flink op ingezet. Er zijn opleidingen ontwikkeld waarmee vrijwilligers die bij bewoners eenvoudige energiebesparende maatregelen uitvoeren, zoals het aanbrengen van tochtstrips, door kunnen groeien naar banen bij installateurs en isolatiebedrijven.

Geen eentonig werk

Daarnaast is het belangrijk om snel te innoveren, zodat het werk efficiënter kan gebeuren. Een voorbeeld hiervan zijn stekkerbare aansluitingen, waardoor laadpalen veel sneller geplaatst kunnen worden. Door binnen en over sectoren heen goede loopbaanpaden te ontwikkelen, kan een laadpaalmonteur met korte, modulaire opleidingen eenvoudig doorstromen naar een volgende baan in de techniek. Zo blijft het werk uitdagend en afwisselend.

Het uitvoerende werk niet de sluitpost van de energietransitie, maar de sleutel voor succes. Dit betekent dat we continu met de werknemers die het werk doen, moeten nadenken over hoe het beter kan. Deze veranderingen moeten vervolgens zo snel mogelijk worden doorgevoerd, liefst op landelijk niveau.

Deze quote is opgepikt door Installatienet.

Lees de quote van Martha op het ANP Portaal hier.

Waarom we expertquotes delen via ANP

MMT plaatst regelmatig expertquotes via ANP Expert Support om onze expertise te delen over actuele onderwerpen die te maken hebben met onze missie en visie. Deze quotes worden geplaatst in het ANP-persportaal, waar journalisten ze kunnen oppikken en gebruiken in hun publicaties. Het helpt ons om actief bij te dragen aan het publieke debat en onze inzichten breder te delen.

Wil je meer weten over hoe MMT bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Neem contact met ons op!

Geplaatst door

Geplaatst door

Marlies van Exter

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.