In aflevering 5 van ‘Webber de Podcast’ gaat sociaal ingenieur Jetske Thielen in gesprek met Harmke Bekkema.
Als teamlid van het programma Uptempo! van TKI Urban Energy werkt Harmke aan het versnellen van de toepassing van innovaties van buurtwarmtenetten. Ze vertelt in deze aflevering dat ze op de middelbare school al ontdekte dat ze eigenlijk een Webber was, met welke initiatieven ze zich bezighoudt als Webber en waarom het verbinden van mensen zo belangrijk is om de energietransitie te versnellen.
Maar wat is nou eigenlijk een Webber?
Webbers zijn professionals die een overkoepelende lange-termijn visie hebben waardoor zij kansen zien en als eerste tegen uitdagingen aanlopen. Daardoor spelen Webbers een belangrijke rol in het signaleren van leerpunten in de uitvoering van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Samen met onze partner TKI Urban Energy zijn we in november 2020 een Webber-community gestart – een plek waar ervaringen gedeeld kunnen worden. Het motto is: samen werken, samen leren, samen innoveren.
Verbindingen leggen
Terugkijkend op haar jeugd herkent Bekkema eigenschappen die aansluiten bij een Webber. “Een Webber is iets wat in je zit. Je bent het of je bent het niet en ik bén gewoon een Webber. Op de middelbare school kwam dit al tot uiting. Je had mensen die een vaste vriendengroep hadden, maar ik ging van groepje naar groepje. En ik legde de verbinding tussen de groepen. Ik had ook goed contact met iedereen op school, van de conciërge tot de directeur.”
Netwerken
Ook in haar werk als zzp-er legt Bekkema verbindingen met mensen. “Om de energietransitie te versnellen, moeten we veel van elkaar leren en dus mensen in contact met elkaar brengen. Ik heb verschillende netwerken opgezet, waaronder het Webber-netwerk. Iedereen die zich in het profiel Webber herkent, breng ik bij elkaar. Om elkaar te empoweren, ervaringen uit te wisselen en inhoudelijk verder te komen. Ook heb ik een netwerk opgericht van vrouwen die in de energietransitie werken. Vrouwelijk leiderschap in de energietransitie is enorm belangrijk.”
Durf fouten te maken
Webbers verbinden mensen en organisaties om samen te werken, leren en innoveren. Hoe krijgen ze dit voor elkaar? Bekkema geeft een aantal tips. “Toon lef en leiderschap om de grenzen op te zoeken. Dit wordt op prijs gesteld als jouw motivatie uit een goed hart komt. Soms gaat het mis, maar durf ook fouten te maken. Hier heb ik juist veel van geleerd. Nog een tip is om op zelfonderzoek uit te gaan. Ga op zoek naar je eigen DNA en wat bij jou past. Hoe meer je van binnenuit naar buiten leeft, hoe effectiever je kan opereren.”
Verschillende rollen aannemen
Bekkema vergelijkt zichzelf onder andere met een bij. “Ik heb een eigen korf waaruit ik opereer en ik ga naar verschillende plekken voor kruisbestuiving. Waarbij ik de verbindingen leg tussen mensen en organisaties. Het resultaat is de honing, samen dragen we bij aan de klimaatopgave.”
Luister de aflevering met Harmke Bekkema via de website van TKI Urvan Energy, Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.